Leírás
A spirulina egy mikroszkopikus méretű baktérim. Spirál alakban tekeredve nagy, egybefüggő masszát képezve lebeg a víz felszínén. Természetes formában csak a magas pH-jú, tiszta állóvízben él meg a trópusi, subtrópusi tájakon Közép-Afrika, Ázsia és Amerika területén. Ilyen természetes vízből sajnos igen kevés van, úgyhogy mesterségesen, ellenőrzött körülmények között, medencében is termesztik a spirulinát.
Sokáig a növények közé sorolták, hiszen zöld színű és fotoszintetizál vagyis a Nap erejét felhasználva nyeri az energiát. Később megállapították baktérium voltát, ami viszont cseppet sem csökkentette a spirulina értékét, mivel ezzel együtt az is kiderült, hogy a fontos tápanyagokat rejtő sejtek hártyája „puha” és nem veszi körbe a növényekre jellemző sejtfal. Így könnyebben meg tudjuk emészteni és nagyobb hatásfokkal hozzájutunk a értékes anyagokhoz.
A spirulinát ősidők óta használják étkezési célokra, de néhány évtizede, mint étrend-kiegészítő is elérhető. Ázsiában főleg az alultápláltság kezelésére ajánlják, a NASA űrhajósai pedig immunerősítés céljából fogyasztják. Számos kutatást végeztek, amelyek során különböző betegségek és állapotok kezelésében vizsgálták a spirulina lehetséges szerepét.
Jelentőség, hatások:
A spirulina szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, biológiailag aktív anyagokban. Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas antioxidáns tartalma miatt. Ezek az anyagok segítenek megküzdeni a szervezetet érő stresszel, károsító hatásokkal, támogatják az immunrendszert és csökkentik a hisztamin felszabadulását, ami allergiák és hurutos megbetegedések esetében előnyös.
A spirulina kifejezettem ajánlott nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Fogyasztása biztonságos, nem jár mellékhatásokkal.
Forrás:
P. D. Karkos et al.: Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications (2008)
Archana Kulshreshtha at al.: Spirulina in Health Care Management (2008)
A spirulina por általában vízzel vagy más itallal elkeverve fogyasztják, de bármilyen ételhez-italhoz adható. Felhasználható például turmix, smoothie, chia puding, zabkása, energia szelet vagy golyó készítéséhez.
Napi ajánlott fogyasztási mennyiség: 3 x 2 g étkezés előtt vagy közben, elegendő folyadékkal.
Összetevők: 100% spirulina alga*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet.
A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani!
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó!
Származási ország: Kína
Átlagos tápérték 100g termékben
Energiaérték: | 1463 kJ / 350 kcal |
Zsír: | 8,2 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,1 g |
Szénhidrát: | 15,1 g |
- amelyből cukor: | 0,25 g |
Rost: | 7 g |
Fehérje: | 60 g |
Só: | 1,75 g |